UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, yapılan açıklamada ihracatçıların başarılarının altını çizerek şu değerlendirmede bulundu: “Jeopolitik belirsizliklerin artmasına, yakın coğrafyamızda sıcak çatışmaların devam etmesine, pazarlarda talebin yavaş seyretmesine, tarife savaşlarına ve korumacılık önlemlerine rağmen ihracatımızın artıyor olması, büyük bir başarıdır. Bunu değerli ihracatçı üyelerimizin gayretli çalışmalarına borçluyuz. Sürdürülebilir büyümenin ancak üretim ve ihracatla sağlanabileceği bilinciyle çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.”
Otomotiv Sektörü Yine Lokomotif Oldu
UİB çatısı altındaki en büyük birlik olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,94 oranında artışla 3 milyar 55 milyon 123 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv sektörü, sadece haziran ayında değil yılın ilk 6 ayında da dikkat çeken bir performans sergileyerek toplamda yüzde 15,73 artışla 17 milyar 696 milyon 370 bin dolarlık dış satışa ulaştı.
Tekstil, Hazır Giyim ve Gıda Sektörlerinde İstikrarlı Artış
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), haziran ayında 89 milyon 993 bin dolarlık ihracata imza attı. Birliğin yılın ilk yarısındaki toplam ihracatı 612 milyon 757 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ise haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,14’lük artışla 76 milyon 580 bin dolar ihracat yaptı. Ocak-haziran dönemindeki toplam ihracatı ise 440 milyon 161 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), haziran ayında ihracatını yüzde 13,67 artırarak 21 milyon 534 bin dolara taşıdı. Yılın ilk yarısında ise yüzde 2,23’lük bir artışla 139 milyon 123 bin dolarlık dış satış gerçekleştirdi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de haziran ayında 10 milyon 374 bin dolarlık ihracat yaptı. Birliğin yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracatı ise 67 milyon 902 bin dolar oldu.
İhracatta Dayanıklılık ve Büyüme Vurgusu
UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, ihracat artışındaki sürdürülebilir başarıyı vurgulayarak, tüm olumsuz dış etkenlere rağmen ortaya konan bu tabloyu Türkiye ihracatçısının dayanıklılığı ve üretkenliği ile ilişkilendirdi. Başkan Çelik, ihracatçılara ve sektörel paydaşlara teşekkür ederek, UİB’in üretim, tasarım, inovasyon ve dış pazarlardaki yeni fırsatlara odaklanmaya devam edeceğini vurguladı.
UİB’in haziran performansı, sadece Türkiye’nin ihracatına değil, aynı zamanda üretim temelli sürdürülebilir büyüme stratejilerine de güç kazandırdı. Özellikle otomotiv ve tekstil gibi stratejik sektörlerdeki yüksek performans, bölgesel kalkınma ve küresel rekabette avantaj yaratıyor.