Rapor: Enerjide arz güvenliği önceliklendirilirken, kamu harcamaları da azaltılabilir
  • FUAR TV
  • EKONOMİ
  • Rapor: Enerjide arz güvenliği önceliklendirilirken, kamu harcamaları da azaltılabilir
260 okunma

Rapor: Enerjide arz güvenliği önceliklendirilirken, kamu harcamaları da azaltılabilir

Mart 18, 2024 10:57
Rapor: Enerjide arz güvenliği önceliklendirilirken, kamu harcamaları da azaltılabilir
0

BEĞENDİM

APlus Enerji tarafından yayınlanan raporda, açma-kapama süreleri uzun, maliyeti yüksek ve yüksek sera gazı emisyonlarına sahip kömürlü santraller için alım garantisi yerine yeni bir mekanizmanın uygulanması ile Türkiye’nin enerji hedeflerinin karşılanabileceği belirtilirken, kamu harcamalarının da azaltılabileceği ifade ediliyor.
APLUS enerji tarafından yayınlanan “Türkiye Elektrik Piyasasında Kapasite Mekanizması ve Yerli Kömür Santrallerinin Mekanizma İçindeki Yeri” başlıklı rapor, Türkiye’de enerji santrallerine verilen finansal destekleri inceliyor, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmalar yapılarak elektrik piyasasının gösterdiği gelişim ve arz güvenliğini dikkate alarak, politika önerileri sunuluyor.

Rapora göre, açma-kapama süreleri uzun, maliyeti yüksek ve yüksek sera gazı emisyonlarına sahip kömürlü santraller için alım garantisi yerine yeni bir mekanizmanın uygulanması ile Türkiye’nin enerji hedeflerinin karşılanabileceği belirtilirken, kamu harcamalarının da azaltılabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin enerji talebine yönelik yapılan modellemelere göre, depolamalı enerji yatırımları dışarıda bırakıldığında dahi, kömürlü termik santraller gibi uzun açma-kapama süresine ve maliyetine sahip santrallerin sistemde kalmasının zorlaştığı sonucuna varılıyor.

Raporda, Türkiye’de enerji santrallerine verilen finansal desteklere yönelik şu politika önerileri öne çıkıyor:

Kapasite ihalesi miktarının tespitinde uzun dönemli talep ve yatırım projeksiyonları gözetilmelidir.
Kapasite mekanizmasına katılımlarda ihale yöntemi tercih edilmelidir.
Bölgesel kapasite ihaleleri yapılmalıdır.
Serbest piyasa yapısına izin verilerek santrallerin gelirlerini piyasa üzerinden elde etmelerine olanak sağlanmalıdır.
Kapasite mekanizmasının mevcut santraller için geçerli olacak mekanizma ve yeni yatırımlara yönelik olacak mekanizma şeklinde ikiye ayrılmalıdır.
Gerekli kapasiteyi sağlayacak üniteler için teknoloji kısıtı koyulmamalıdır.
Gelecek dönemlerde kurulması beklenen depolama kapasitesi, arz güvenliği ve esneklik açısından değerlendirilmelidir.
Emisyon kısıtı kapasite mekanizması tasarımında yer almalıdır.
Yerine getirilmeyen yükümlülükler için caydırıcı ve uygulanabilir yaptırımlar koyulmalıdır.
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının beraberinde getirdiği koşullar mekanizma tasarımında dikkate alınmalıdır.
Yapılacak ödemeler şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.
APLUS Enerji Yönetici Ortağı Volkan Yiğit rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir enerji santrallerinin yaygınlaşması ve elektrik talebindeki artışın durağanlaşmasıyla, kapasite mekanizmasının 2018 yılında kurulmasını elzem kılan potansiyel arz güvenliğine ilişkin riskler, bugün koşullarında azalmış görünüyor. Türkiye’de kapasite mekanizması sisteminde yapısal bir değişiklik yapılarak ihale sistemine geçilmesi, enerji güvenliğini ön plana alan daha rekabetçi, şeffaf ve ekonomik bir sistemi bize sunacaktır. İhale sistemi, serbest piyasa koşulları gözetildiği sürece, kısa ve orta vadede daha az kapasite ödemesine gerek duyacak ve böylelikle arz güvenliği için daha az kamu harcaması yapılmasına olanak sağlayacaktır.” dedi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.