Türkiye’nin Karadeniz’e açılan en önemli lojistik üslerinden biri olan Filyos Limanı, demir yolu ağına entegre ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Filyos Limanı ile Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi’ni birbirine bağlayacak olan 7,17 kilometrelik iltisak hattı projesinde sözleşme aşamasına gelindiğini duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Nisan’da tamamlanan yapım ihalesi sürecinin ardından projenin hayata geçirilmesi için önemli bir adım atıldığını belirtti. Proje kapsamında kurulacak hat ile limana gelen yüklerin ulusal demir yolu ağı üzerinden iç bölgelere ve sanayi merkezlerine kesintisiz şekilde taşınması hedefleniyor.
Türkiye’nin Lojistik Vizyonuna Güçlü Katkı
Filyos Limanı’nın demir yolu ağına bağlanmasıyla birlikte, Karadeniz üzerinden gelen ve giden yüklerin ülke genelinde daha hızlı ve düşük maliyetle taşınması sağlanacak. Uraloğlu, “Ülkemizin Karadeniz’e açılan kapısı olan Filyos Limanı’ndaki yük potansiyelinin tamamını demir yolu ağına dahil edeceğiz. Bu da hem bölgesel kalkınmaya hem de ihracatımıza büyük katkı sağlayacak,” dedi.
Projenin 12. Kalkınma Planı ve 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamında yürütüldüğünü hatırlatan Uraloğlu, iltisak hattının Türkiye’nin lojistik üs olma hedefi doğrultusunda stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Projenin Teknik Detayları:
Toplam Uzunluk: 7,17 kilometre
Tasarım Hızı: 60 km/s
Gökçeler İstasyonu: Mevcut istasyon genişletilecek
Demir Yolu Köprüsü:
Filyos Çayı üzerine inşa edilecek
387 metre uzunluğunda
13 metre açıklık, 11 metre yükseklik
Bakan Uraloğlu, söz konusu yatırımın Dünya Bankası finansmanı ile yürütülen “Demiryolu Lojistiğini Geliştirme Projesi” kapsamında da kritik bir rol oynadığını belirtti.
İltisak hattı projesi, bölgedeki organize sanayi faaliyetlerini ve liman taşımacılığını güçlendirerek, Batı Karadeniz’in sanayi ve ihracat kapasitesine yeni bir ivme kazandıracak. Aynı zamanda, sürdürülebilir ulaşım çözümleriyle karayolu trafiğinin ve karbon emisyonunun azaltılmasına da katkı sağlayacak.