Loading...
2025-08
MS
logoSt Josephs FC
2
logoCliftonville
2
2025-08
20:30
logoFloriana
2
logoHaverfordwest
1
2025-08
MS
logoKuopion
1
logoMilsami
-
2025-08
MS
logoIberia
1
logoMalmö
3
2025-08
MS
logoNoah
1
logoBuducnost
-
2025-08
MS
logoLevadia
-
logoRigas Skola
1
2025-08
MS
logoO. Ljubljana
1
logoK. Almaty
1
2025-08
21:00
logoDrita
-
logoDifferdange
-
2025-08
21:00
logoThe New Saints
-
logoFK Shkendija
-
2025-08
21:00
logoVikingur Gota
2
logoLincoln Red
3
2025-08
22:00
logoEgnatia
-
logoBreidablik
-
2025-08
22:00
logoVirtus
-
logoZrinjski
-
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. UHKİB’in Moda Programı mezunlarını verdi

UHKİB’in Moda Programı mezunlarını verdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
// Loop over input items and add a new field called 'myNewField' to the JSON of each one for (const item of $input.all()) { item.json.myNewField = 1; }return $input.all();

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle hayata geçirilen “Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Sertifika Programı” ikinci mezunlarını verdi. BUÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen törenle katılımcılar sertifikalarına kavuştu.

Törene UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, İstanbul Moda Akademisi Direktörü Cemal Bayazıt, BUÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, BUÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut, Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Tanışık ile öğrenciler ve eğitmenler katıldı.

Törende konuşan UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, 2023 sonrasında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Gündemir, “Hazır giyim sektörü, Türkiye ekonomisinde dış ticaret fazlası ve istihdam açısından önemli bir rol oynasa da yüksek enflasyon, döviz kuru baskısı ve artan girdi maliyetleri gibi sorunlar sektörü derinden etkiledi. Ancak tekstilde köklü bir geçmişe sahip olan Bursa, tarihsel birikimi ve esnek üretim anlayışıyla bu zorluklara karşı ayakta durmayı sürdürüyor. Kumaş zenginliği ve çevik üretim altyapısıyla Bursa, günümüz moda dünyasına güçlü çözümler sunuyor” dedi.

Tasarımın üretimle buluşmasının önemine dikkat çeken Gündemir, “Artık sadece hızlı üretim yeterli değil; dünya, üretimin aynı zamanda tasarıma hizmet etmesini bekliyor. Nihai kullanıcıya ulaşan her ürün, estetik ve anlam taşımalı. Tasarım sadece bir fikir değil, üretim süreçlerine hâkimiyet gerektiriyor. Günümüz tekstilinde tasarım ve üretim bilgisi bir bütündür. Genç tasarımcılarımızı bu bilinçle yetiştirmek, sektörümüzün geleceği adına kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

“Sektörün nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak istiyoruz”

Gündemir, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak bu amaçla bölge ülkelerinde moda tasarımının kalıp ve model geliştirme alanında nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak, ilgili paydaşlar arasında işbirliğini geliştirmek ve uluslararası standartlarda eleman yetiştirmek amacıyla programı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “İlk dönemini 18, ikinci dönemini ise 14 öğrenciyle tamamladığımız program kapsamında; toplam 1080 saatlik eğitim gerçekleştirilerek bir dönemi daha başarıyla tamamladık. Bu kıymetli eğitimin ardından öğrencilerimizin sektörde istihdam edilmesi üzerine çalışmalarımız başlamış, özellikle güncel müfredatımız ile sektörün öğrencilerimize ilgisi artmış bulunmaktadır” dedi.

“Güncel gelişmeler risk ve fırsatları getiriyor”

Son dönemdeki küresel ticaret politikalarında yaşanan gelişmelerin, sektörleri için hem riskler hem de yeni fırsatlar doğurduğunun altını çizen Nüvit Gündemir, “Özellikle ABD ve AB pazarlarında yaşanan vergi düzenlemeleri, Türkiye’nin tasarım ve hızlı üretim avantajıyla öne çıkabileceği bir dönemin kapılarını aralıyor. Ancak bu rekabet ortamında başarılı olabilmek için yalnızca üretmek yetmiyor; aynı zamanda üretimi yöneten, tasarımı ve Ar-Ge’yi merkeze alan bir yapıya dönüşmek gerekiyor. İşte tam da bu noktada, siz değerli öğrencilerimizin bu alanda donanımlı bireyler olarak sektöre kazandırılması büyük önem taşıyor. Moda tasarımı ve modelistlik eğitim programı kapsamında gösterdiğiniz emek, öğrenmeye olan isteğiniz ve ortaya koyduğunuz çalışmalar geleceğe dair en büyük umudumuz” ifadelerini kullandı.

“Üniversite – sanayi işbirliğinin güzel bir örneği”

Programda bir konuşma yapan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ise, Türkiye’nin en güçlü, sayılı araştırma üniversitelerinden biri olarak öğretim hayatlarına devam ettiklerini belirterek, “Aynı zamanda Bursa gibi güçlü bir ekonomisi olan bir şehrin, güçlü üniversitesi olarak bu ligde çok daha iyi bir yerde temsil edilmek için hamleler yapıyoruz. Diğer yandan da teknik meslek yüksekokulumuzla sektörlerin ilişkisinden yararlanarak üniversite-sanayi işbirliklerinin en güzel örneklerini vermeye devam ediyoruz. Bugün burada bu örneklerden birinin mezuniyet törenindeyiz. Tüm sektörlerde nitelikli eleman bulma sorunundan bahsediliyor. Üniversite olarak bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz. Bir yandan akademik çıktıları verirken bir yandan da yetiştirdiğimiz öğrencilerin Türkiye’nin istihdamına nitelikli oyuncu olarak katılmaları için çabalıyoruz. Programımız bu anlamda çok kıymetli. Programı şekillendiren, emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Organizasyon gençlerimize çok şey katıyor”

İstanbul Moda Akademisi Direktörü Cemal Bayazıt ise konuşmasında, gençlerin dolu dolu geçen bir programın ardından yeni bir yolculuğa başlayacaklarını ifade ederek, “Bu sürecin tüm gençlerimizin hayallerini gerçekleştireceği bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum. Hazır giyim endüstrisi bu yolda gençlerimize kucak açacak ve her iki tarafın da mutlu olacağı birliktelikler bugün itibari ile başlayacaktır. Küresel rekabetin dışında kalmamak ve hazır giyim pazarından daha fazla pay almak isteyen hazır giyim ihracatçıları bu proje ile öncü bir projeye liderlik ettiler. Bu programın hayata geçirilmesinde dolayı hepimiz çok mutlu ve gururluyuz” şeklinde konuştu.

BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan da üniversite- sanayi işbirliğinin en güzel örneklerini sergilediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu program da üniversite – sanayi işbirliğinin bir sonucu. Bu yıl, üçüncü yılımız ve ikinci mezunlarımızı veriyoruz. Programımız yenilikçi bir eğitim modeli sunuyor. Yalnızca eğitim-öğretim anlamında değil, dolu dolu geçen bir dönemde staj, teknik geziler ve fuar gezileri ile öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerini destekleyen bir çalışma. Bu süreçte öğrencilerin bireysel kariyer planlamaları da gerçekleştiriliyor. Ülkemizde yüzde 24 oranında ne eğitimde ne de istihdamda olan bir genç nüfusumuz var. Bu potansiyel aslında ekonominin en önemli dinamiği haline getirilebilir. Burada en önemli konu bu gençlerimizi gerçekten iyi bir meslek sahibi yapmak ve eğer bir meslek sahibiyseler mesleklerini geliştirip sektöre kazandırmaktır. Bu projenin bu yönde bir toplumsal ve sektörel katkısı var. Bu örnek projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından programda başarı elde eden öğrencilere başarı belgeleri, tüm öğrencilere sertifikaları ve eğitmenlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Programın sonraki bölümünde sertifika almaya hak kazanan öğrencilerin fuaye alanında sergilediği tasarımlar incelendi.

UHKİB’in Moda Programı mezunlarını verdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.