1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. AYSAD’dan Sektöre “Adım Adım Dönüşüm” Çağrısı

AYSAD’dan Sektöre “Adım Adım Dönüşüm” Çağrısı

Ayakkabı ve yan sanayi sektörünün karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekmek ve sektörün geleceğine dair çözüm yollarını masaya yatırmak amacıyla Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” buluşması, İzmir’de sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
// Loop over input items and add a new field called 'myNewField' to the JSON of each one for (const item of $input.all()) { item.json.myNewField = 1; }return $input.all();

Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar ve ekonomist Ali Ağaoğlu konuşmalarıyla damga vurdu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AYSAD Başkanı Sait Salıcı, “Adım adım dönüşüm” kavramının yalnızca bir başlık değil, aynı zamanda sektörün içinde bulunduğu sürecin adı olduğunu vurguladı. Salıcı, “Hiçbir dönüşüm bir gecede gerçekleşmez. Ancak dayanışmayla, ortak akılla ve istikrarlı adımlarla mümkündür. Sanayici yaklaşık iki yıldır eşi benzeri görülmemiş zorluklarla baş başa. Ve artık dayanacak nefesi kalmadı” ifadelerini kullandı.

Ayakkabı yan sanayisinin saya, taban, kalıp, aksesuar, deri, tekstil, kimya, makine ve ambalaj gibi birçok alt sektörü kapsayan büyük bir üretim ekosistemi oluşturduğuna dikkat çeken Salıcı, bu yapının son yıllarda ciddi bir baskı altında olduğunun altını çizdi. Artan enerji ve işçilik maliyetleri, Uzakdoğu’dan gelen düşük fiyat baskısı, nitelikli iş gücüne ulaşmadaki zorluklar, dijital dönüşüme ayak uydurma ihtiyacı ve sektörü boğma noktasına getiren konkordatolar ile birlikte yüksek faiz, düşük kur, yüksek enflasyon ve kontrolsüz ithalatın tüm üretim zincirini tehdit ettiğini belirtti.

Salıcı’nın çağrısı netti: “Sektörümüzün geleceğini kurtaracak olan, günü kurtaran çözümler değil; uzun vadeli, kapsayıcı ve birlikte inşa edilecek bir dönüşüm anlayışıdır.”

Ayakkabı yan sanayinde yurt dışından gelen ucuz, düşük kaliteli ama cazip fiyatlı ürünlerin hem üreticiyi zorladığına hem de iç pazardaki dengeleri alt üst ettiğine değinen Salıcı, “Birçok üretici artık fason üretimlerini Mısır’a, Suriye’ye, hatta Afrika’nın bazı bölgelerine kaydırmış durumda. Bu sadece ekonomik değil aynı zamanda stratejik bir kayıptır. Burada üretimi kaybedersek ustalık da kaybolur, istihdam da bite, yeterli tedarik zinciri de çöker. Fiyat odaklı rekabet modeli iflas etmiştir. Artık daha ucuz olan değil, daha dayanıklı, daha çevik ce daha yerli olan ayakta kalacaktır” dedi.

“Bugün Türkiye’de ekonomi yönetimi ne yazık ki emek yoğun sektörleri gözden çıkarmış durumda” diye belirten Salıcı “Emek yoğun işler göz ardı edilirse, üretimin ruhu da, istihdamın omurgası da zayıflar” dedi. Salıcı “umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” diyerek sözlerini tamamladı.

İzmir’de ayakkabı sektörü yıllık 300 milyon dolar ihracat kapasitesine sahip

Limanı ve stratejik coğrafi konumuyla uluslararası ticarette kilit rol oynayan İzmir, ayakkabı ve deri sektörleri için de önemli bir potansiyel barındırıyor. Balkanlar ve Orta Doğu’nun en büyük ayakkabı sanayi sitesinin de bulunduğu İzmir, ayakkabı üretiminde Türkiye’de 3. sırada bulunuyor. İmalatta çok kaliteli, düzgün ve ihracat odaklı çalışan yaklaşık 1600 firma mevcut.

AYSAD’dan Sektöre “Adım Adım Dönüşüm” Çağrısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.