Yılmaz: Kurda Hiç Olmadığı Kadar İstikrarlı Bir Dönemdeyiz
  • FUAR TV
  • EKONOMİ
  • Yılmaz: Kurda Hiç Olmadığı Kadar İstikrarlı Bir Dönemdeyiz
395 okunma

Yılmaz: Kurda Hiç Olmadığı Kadar İstikrarlı Bir Dönemdeyiz

Mart 18, 2024 12:08
Yılmaz: Kurda Hiç Olmadığı Kadar İstikrarlı Bir Dönemdeyiz
1

BEĞENDİM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayrıntılar geliyor…
Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, Habertürk’te katıldığı canlı yayında ekonomide son duruma dair açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz günlerde derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesini değerlendiren Yılmaz, Türkiye’nin hak etmediği bir konumda bulunduğunun bir kez daha görüldüğünü ve bunun doğru yönde verilmiş bir karar olduğunu söyledi.

Yılmaz konuşmasında, enflasyonda belirgin düşüşün ne zaman görüleceğine dair değerlendirmelere yer verdi. Yıllık bazdaki gözle görülür düşüşlerin Haziran-Temmuz aylarında görüleceğini vurgulayan Yılmaz, 2024’ün ikinci yarısında belirgin etkileri göreceğiz. 2025’te çok daha düşük seviyeler olacak. 2026’da ise tek haneli enflasyona yeniden ulaşacağız ve bu konuda kararlıyız.” diye konuştu.

Küçük Yatırımcıya Kur Uyarısı
Yılmaz, serbest kur rejimi izlediklerini, Merkez Bankası’nın spekülasyonlarla mücadele etme görevini yerine getirdiğini ve küçük yatırımcıyı koruyacak şekilde müdahalelerde bulunacağını söyledi.

Bir ülkenin enflasyonla mücadele etmesi halinde kendi parasını cazip hale getirdiğini vurgulayan Yılmaz, “Şunu küçük yatırımcının özellikle bilmesi lazım, daha geniş perspektifte baktığınız zaman, enflasyonla mücadele edilen bir ortamda, kurun enflasyonun üstünde gelişmesini beklememek gerekir. Nominal kurdan bahsetmiyorum ama reel kurdan bahsediyorum.” ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki artışın kurda bir miktar artış getireceğini belirten Yılmaz, son dönemde enflasyonun bir miktar beklentinin üzerinde olduğunu bunun kura yansıyabileceğini belirtti. Bunun normal bir şey olduğunu ve kurda çok aşırı hareketlilik oluyor diye yorumlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cevdet Yılmaz, risklerin azaldığı bir dönemden geçtiklerini anlatarak, “Bütçe açık, cari açık, KKM riskimiz azaldı. Kurda hiç olmadığı kadar istikrarlı döneme girdik.” diye konuştu.

Kirada Yüzde 25 Sınırı Devam Edecek mi?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının, enflasyonist dönemde kiracıları korumak, gözetmek için alınan bir karar olduğunu vurguladı.

Yılmaz bu düzenlemenin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, “Enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürdüğünüz zaman buna ihtiyaç kalmayacak zaten. Ama bu konudaki karar henüz alınmış değil. Bu yılın ortasına kadar geçerliliği var. Temmuza kadar süremiz var. Yaklaştığı zaman bir etki değerlendirme yapılacaktır.” yanıtını verdi.

Düzenlemenin artılarına, eksilerine bakılacağını, enflasyonun gidişine, kiralardaki gidişata, hepsine bakılarak bir karar verileceğini ifade etti.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.